Συμπλήρωσε τη φόρμα και ένα μέλος της ομάδας μας θα επικοινωνήσει μαζί σου άμεσα.


  Ωράριο Εργασίας:
  Δευτ. Τετ. Σαβ.: 08:00 - 14:30
  Τρ. Πέμ. Παρ:  08:00-14:30 & 18:00 – 20:30
   
  Toggle navigation
  dimohellas

  Dimo Blog

  LIQUID – ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Λοβωτή ή Μονοπόμπα

   Ποια Αντλια να Διαλεξω ? Γιατί να αντικαταστήσω την μονοπόμπα που έχω με μια λοβωτή αντλία;

   Πριν αναλύσουμε διεξοδικά τις λειτουργίες μίας λοβωτής αντλίας και μίας μονοπόμπας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε τύπος αντλίας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

   Η αντικατάσταση μιας αντλίας ελικοειδούς ρότορα (ή αλλιώς προοδευτικής κοιλότητας) με μια λοβωτή αντλία θα πρέπει να αξιολογείται τεχνικά κατά περίπτωση με βάση την διεργασία που επιτελεί η αντλία, το τρόφιμο που διακινούμε, το σημείο που βρίσκεται και φυσικά τα κόστη (απόκτησης και λειτουργικό).

   Πλεονεκτήματα Λοβωτής Αντλίας

   1. Η λοβωτή αντλία δεν έχει σημαντικές τριβές ούτε ελαστικά μέρη σε αντίθεση με μια μονοπόμπα της οποίας ο ελαστικός στάτορας φθείρεται και απαιτεί συχνή αντικατάσταση.
   2. Ακόμα και στην περίπτωση που απαιτηθεί συντήρηση μιας λοβωτής αντλίας, αυτή συνήθως γίνεται επιτόπου (πχ αλλαγή στεγανών) γρήγορα και εύκολα χωρίς να χρειάζεται κάποιο εξειδικευμένο συνεργείο ή μηχανουργείο.
   3. Η λοβωτή αντλία έχει σταθερή και ομαλή παροχή του μεταφερόμενου τροφίμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, ακόμα και σε τρόφιμα υψηλού ιξώδους ή σε περιπτώσεις όπου η μεταφορά απαιτεί υψηλές πιέσεις ,σε αντίθεση με την μονοπόμπα όπου η παροχή μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τη φθορά του στάτορα.
   4. Η λοβωτή αντλία μπορεί να δουλέψει «στεγνή» για σημαντικό διάστημα χωρίς πρόβλημα σε αντίθεση με την μονοπόμπα που σε αντίστοιχη περίπτωση έχει προβλήματα φθοράς λόγω τριβών.
   5. Ο καθαρισμός μιας λοβωτής αντλίας είναι πάρα πολύ απλός, γίνεται αντλίας επιτόπου χωρίς να απαιτείται να αφαιρεθεί από τη γραμμή παραγωγής.
   6. Η λοβωτή αντλία είναι κατασκευασμένη απολύτως συμμετρικά με αποτέλεσμα να μπορεί να δουλέψει χωρίς κανένα πρόβλημα και προς τις δυο κατευθύνσεις ενώ αντίθετα η αλλαγή κατεύθυνσης ροής σε μια μονοπόμπα επιβαρύνει το στεγανό της.

   Μειονεκτήματα Λοβωτής Αντλίας

   1. Η αδυναμία της λοβωτής αντλίας να κάνει αναρρόφηση του αντλούμενου τροφίμου είναι το σημαντικότερο μειονέκτημα (Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα αναρρόφησης όταν δουλεύει πάνω από 300 στροφές, αλλά πρακτικά είναι πολύ μικρή). Αντίθετα η αντλία ελικοειδούς ρότορα λόγω της κατασκευής της μπορεί να κάνει επαρκή αναρρόφηση ακόμα και σε τρόφιμα με υψηλό ιξώδες.  Άρα απαιτείται η τροφοδοσία της λοβωτής αντλίας (πχ με κοχλία) κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.
   2. Η λοβωτή αντλία είναι ακριβότερη από μια αντίστοιχης δυναμικότητας αντλία ελικοειδούς ρότορα. Αν απαιτείται και σύστημα τροφοδοσίας τότε αυξάνεται ακόμα το κόστος εγκατάστασης.